Swedbanks Ägarstiftelse Norrland

Två 19-åriga förebilder får Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium Unga ideella krafter.
Anton Westergren, Lycksele, för sitt engagemang med att bevara umesamiska.
Tova Nejne, Klimpfjäll, för sitt arbete med att främja jämställdhet inom snowboardsporten.
Båda har tilldelats 15 000 kronor.

Det var i samband med Lycksele kommuns näringslivsfrukost som Lyckselebon Anton uppmärksammades. På plats var också Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland, samt Amanda Jonsson och Maria Söderberg från Swedbank i Lycksele.
Frida understryker vikten av Antons inspirerande handlingar.
– Det går inte att överskatta betydelsen av unga samer som förebilder för andra unga samer i dag och Anton har på ett väldigt övertygande sätt visat vägen. Att han på ett tidigt stadium valde att ta upp sin släkts modersmål, umesamiskan, och tala det genom hela sin skolgång är ett engagemang som vi gärna vill uppmuntra, säger Frida.

Anton började studera umesamiska redan i lågstadiet. Under hela skoltiden har Sara Helén Persson från Ammarnäs varit hans språklärare.
– Umesamiskan har varit med mig så pass länge att det blivit en del av mig och min vardag, säger Anton som tog studenten i somras och bar då sin kolt, den traditionella högtidsdräkten.
Han har varit aktiv i sametingets ungdomsprojekt #supergiella där ungdomar uppmuntrar andra ungdomar att använda de samiska språken.
– Jag tänker underhålla och utveckla språket, det är målet. Vi har språkbaden där jag får träffa andra som läser umesamiska och där har jag varit engagerad som ungdomsledare. Det betyder mycket för mig, säger Anton som nu läser bergarbetarutbildning i Lycksele och gör praktik i Bolidengruvan Renström.

Klimpfjällsbon Tova Nejne blev under förra säsongen intagen i Snowboardlandslagets utvecklingslag. Hon är talangen som sprungit upp från Klimpfjälls Alpina Klubb där hon också är en engagerad ledare idag som bland annat startat speciella tjejläger i snowboard.
– Tova är en inspirerande ung kraft som gör mycket för att uppmuntra andra unga tjejer att upptäcka sporten, men inte minst våga satsa. Det behövs alltid någon som visar vägen och det gör Tova, dessutom som en stolt ambassadör för inlandet och fjällvärlden, säger Frida Anundsson.
Stipendiet delades ut av Peter Larsson Grönlund, kontorschef på Swedbank, i samband med invigningen av EMMAS höstvernissage på Folkets Hus i Vilhelmina.
– Det var en ära bara att bli nominerad, så att vinna stipendiet betyder jättemycket. Inte minst ekonomiskt är det en lättnad eftersom det innebär stora ekonomiska kostnader att satsa som jag gör. Det här ger helt klart lite arbetsro, säger Tova.

Många av hennes kollegor i landslaget har flyttat till orter i Dalarna, men inte Tova.
– Jag är helt klart hemmakär, det är viktigt med en plats som får en att slappna av när man reser mycket som vi gör i snowboardsporten och den platsen är Klimpfjäll för mig.
Att hon lagt ner så mycket engagemang på att locka fler tjejer grundar sig i hennes egen bakgrund.
– Jag vet hur viktigt det är att känna den typen av stöd så det ligger mig varmt om hjärtat. Jag hade inte så mycket tjejer runt mig när jag började, det har kommit senaste åren och först då inser man hur viktigt och betydelsefullt det är för sin utveckling att ha en koppling till varandra. Även om det är en individuell sport behöver alla känna ett sammanhang, säger Tova.

Juryns motivering om Anton Westergren:
”Vi är stolta att tilldela detta stipendium till Anton för hans insatser i att bevara och främja umesamiskan, ett språk som står på Unescos lista över starkt hotade språk. Anton har visat hängivenhet och beslutsamhet genom att tidigt besluta sig för att återuppliva sitt släkts modersmål. Genom att genomföra sin grundskoleutbildning på umesamiska har Anton inte bara förbättrat sina egna språkkunskaper utan har också blivit en viktig ambassadör för språket bland andra ungdomar.
Antons engagemang för att främja det umesamiska språket går långt utöver klassrummet. Han har tagit på sig rollen som ung representant för sitt språk och sin kultur, och har inte tvekat att ställa upp när det krävs. Det kan vara att skriva dikter på samiska och dela dem med församlingen i kyrkan eller att ge intervjuer om språket i nationell media. Genom sitt mod och engagemang har Anton inte bara återupplivat ett hotat språk utan också inspirerat andra samiska ungdomar att göra detsamma. Han är en sann förebild och förtjänar detta stipendium för sitt arbete med att bevara och främja umesamiskan och samisk kultur. Vi ser fram emot att följa hans fortsatta bidrag till bevarandet av detta värdefulla kulturarv”.

Juryns motivering om Tova Nejne:
 ”Tova är en engagerad ledare i Klimpfjälls Alpina Klubb och brinner för att främja åkglädje samt uppmuntra fler att upptäcka skid- och snowboardsporten. Genom den årliga skid- och snowboardskolan har hon inspirerat många unga att omfamna sporten och skapat en miljö som främjar kamratskap oavsett ålder. Hon har också organiserat läger för unga tjejer och uppmuntrat dem att våga utmana sig själva inom den krävande snowboardsporten. Tovas landslagsplats och hennes arbete för att främja jämställdhet inom sporten är beundransvärd och förtjänar erkännande. Tova är inte bara en skicklig åkare utan även en betydelsefull förebild för unga. Hennes positiva inställning och passion för sporten imponerar och inspirerar. Därför är vi stolta att tilldela Tova detta stipendium för hennes värdefulla arbete med att bidra till att fler vågar följa sina drömmar inom skid- och snowboardsporten”.